Utflykter

Handla delikatesser i Ventimiglia

utflykter_saluhall_ventimiglia

Marknaden i Ventimiglia.

En av alla trevliga utflykter är att ta tåget till Ventimiglia och handla italienska delikatesser. Ventimiglia är ändhållplatsen för de franska tågen längs den franska Rivieran, här är det många som endast byter tåg för vidare transport längre in i Italien. 

Ventimiglia är nog mest känt för sin stora marknad på fredagar. Gata upp och gata ner med massor av försäljning av allt tänkbart. Men det är inte därför vi med jämna mellanrum besöker Ventimiglia. Nej, hit åker vi för att handla utsökta Italienska charkuterier, färsk pasta, ostar, fisk och italienska viner. Allt till mycket bra priser.

Ett stenkast nedanför tågstationen ligger saluhallen, omringad av trevliga restauranger, caféer och butiker. Väl inne i saluhallen trängs försäljarna sida vid sida. Vi går längs med gångarna i saluhallen och känner härliga dofter från frukt, grönsaker, tryffel, ostar och korvar. Köper med oss några solmogna bifftomater, basilika, färsk tagliatelle, en bit tryffel, några hekto prosciutto di parma (lufttorkad skinka), en rejäl bit parmesanost och den dagsfärska buffelmozzarellan. Nu har vi nästan allt för en riktigt god middag. Vi passar även på att köpa några Cannoncini, italienska små godbitar till kaffet.

I någon av vinbutikerna utanför saluhallen köper vi med oss en god flaska rött och tar sedan tåget tillbaka till Nice.

Dags för middag

När vi så småningom vill äta middag så sätter vi på lite skön musik, häller upp varsitt glas vin och börjar förbereda maten. Till förrätt skivar vi upp mozzarellan och tomaten. Strör över klippta basilikablad och häller på olivolja, lite salt och peppar.

Till varmrätt kokar vi den färska pastan och portionerar på tallrikarna. Värmer upp grädde tillsätter riven tryffel (tryffelolja går också bra) salt och peppar som vi sedan häller över den nykokta pastan. Sedan river vi på rikligt med parmesanost. Till det serverar vi parmaskinkan. Himmelskt gott!!

Cannoncini

Cannoncini, en Italiensk specialité.

Avslutningsvis en kopp kaffe och de goda Italienska Cannoncini som finns i olika smaker. Favoriterna är citron och choklad/nutella. Mums!

Resan från Nice (gare de Nice-Riquier) till Ventimiglia tar 44 minuter och kostar 6,70 Euro. Kom ihåg att endast ett fåtal av försäljarna i saluhallen tar kort, så ta med kontanter. 

Den godaste mozzarellan i närheten av Nice.

Här handlar du den godaste mozzarellan i närheten av Nice.

 

Antibes

Antibes och Picasso

Konst av Picasso i Antibes

– Restips av Gun och Hans-Eric
En perfekt endagsutflykt vilken tar sin början med en kort tågresa från stationen i Riquier i Nice. Stationen i Antibes ligger nästan mitt i stadskärnan – en kort promenad till hamnen (vilken båthamn förresten – lyxiga segel-/motorbåtar på rad) och gamla stan som omgärdas av en stadsmur. Vårt mål denna gång var Musée Picasso ett helt fantastiskt museum – inrymt mer eller mindre i stadsmuren i spartanskt vackra rum och med en tillhörande terrass. Många foton togs från terrassen pga. de skulpturer som finns uppställda men också i anledning av den vidunderliga havsutsikten. Det är märkligt med Medelhavet. Ständiga tragedier utspelar sig på dess vatten och det är kraftigt nedsmutsat, allt detta samtidigt som man häpnar över havets skönhet – dess gröna och blå färgsättningar och glittrande vattenspel.

Muséet är beläget alldeles intill katedralen i Antibes som också gränsar till stadens marknad – där utbudet är stort av franska matvaror och delikatesser. Ett ”kluster” av sevärdheter alltså. Om man vandrar genom de små gränderna i Antibes passerar man två torg – det första med mindre butiker och caféer, men fastna inte här – det är inte Antibes enda – det finns ytterligare ett eller snarare en del till av Antibes där affärerna och caféerna känns mindre ”turistiga” och priserna är bättre. Man kan avsluta dagen med ett dopp i havet då det fanns en liten sandstrand strax nedanför Musée Picasso.

 

Utflykter till vingårdar i Provence

Vingårdar i Provence

Vingårdar i Provence

En oförglömlig utflykt är att med bil ta sig runt bland vingårdarna i Provence. Vägarna slingrar sig genom det storslagna landskapet, ner i gröna dalar och upp för höga höjder med närheten till havet. 

Ungefär åttio procent av allt vin som produceras i Provence är rosévin, men det görs även en del rött och vitt. Och på senare år har man börjat satsa allt mer på kvalitetsviner.

Det finns åtta så kallade AOC-områden i Provence, vilka är Cassis, Bandol, Bellet, Côtes de Provence, Coteaux Varois, Coteaux d’Aix-en-Provence, Les Baux de Provence och Palette.

De mest förekommande blå druvorna är cinsault, grenache, carignan, mourvèdre, syra och cabernet sauvignon. Bland de gröna är clairette, bourbolence och grenache blanc dominerande.

Vingård i Provence

Vingård

De flesta vingårdarna ligger någon timme väster om Nice, efter Fréjus om du tar motorvägen (A8/E80).
På många vingårdar erbjuds rundvandringar där du får se hela flödet i tillverkningen. Men ofta sker rundvandringarna vissa bestämda tider och på vissa dagar i veckan, så kolla gärna upp detta innan. Här arrangeras även vinprovningar och försäljning av vingårdens stoltheter.

Börja med att planera dina utflykter till vingårdarna genom Route des vins de Provence. 

 

Villefranche sur Mer

Villefranche sur Mer

Vacker vy över Villefranche sur Mer

När ni tröttnat på att strosa längs Promenade des Anglais rekommenderar vi varmt en promenad åt det andra hållet. Efter en halvtimmes promenad längs havet rundar ni udden och kommer snart in i viken med den lilla grannstaden Villefranche sur Mer.

Här erbjuds lugn och ro, trots de stora kryssningsfartygen som vilar i bukten. Mest stolta är man här över sin fästning, men vi gör hellre ett nedslag i någon av de mysiga butikerna med handgjorda tvålar.

I Villefranches hamn äter vi gärna middag: Nygrillade sardiner, bouillabaisse och crème brûlée, med utsikt över den glittrande bukten.

För drygt ett århundrade sedan var det Belgiens kung Leopold II, känd för exploateringen av Kongo, som vandrade omkring här. Idag är det bl.a. Bill Gates, Tina Turner, Elton John, Enzo Ferrari och Michael Flatley som du kan möta på hamnpromenaden.

Om ni fortfarande har ork kvar i benen kan ni fortsätta runt Villefranchebukten och gå vidare ut på Cap-Ferrat.

Cap-Ferrat

Här breder sig Rivierans riktiga kronjuvel ut sig i Medelhavet, med de sluttande alperna som en näst intill overklig fond i bakgrunden.  Saint-Jean Cap Ferrat heter den vackra halvön som under drygt ett sekel hjälpt till att skapa bilden av Côtes d’Azur som en tillflykt för världens intellektuella, glamourösa och finansiella giganter.

Villa Ephrussi de Rothschild, Cap Ferrat.

Villa Ephrussi de Rothschild, Cap Ferrat.

Det mest berömda huset på Cap Ferrat är Villa Ile de France, som stod klart 1912 och som var en skapelse av den stenrika Baronessan Béatrice Ephrussi Rothschild. Hennes dröm var att bygga ett slottsliknande mästerverk, som förde tankarna till Marie Antoinettes excesser på Versailles. Och hon lyckades ganska bra. Här lät Baronessan bygga spatiösa salonger, inhandla mer än fem tusen konstverk. Trädgårdarna är i fransk, italiensk och japansk stil. I dag blickar villan ut över medelhavet från en grön liten kulle. Ile de France har blivit Cap Ferrats medelpunkt och världsberömda kännetecken som i dag är ett museum väl värt en visit, inte minst för att få vandra runt i de många trädgårdarna. Missa inte heller att dricka afternoon tea i tesalongen.
En favorit bland alla utflykter längs den franska Rivieran.

Saint Tropez med båt

Saint Tropez med båt

En trevlig båttur till Saint Tropez

I regionen Var på den västra delen av franska Rivieran ligger den lilla staden St Tropez. En gång i tiden var det en lugn fiskeby beläget ute på en bred halvö, vänd mot den ofta spegelblanka St Tropez-bukten. Detta förändrades år 1956 då filmen ”And God Created Woman” med Brigite Bardot spelades in här. Sedan dess har Saint Tropez varit ett mecka för rika, celebriteter och nyfikna turister. Än idag ligger lyxjakterna tätt i kajerna på Saint Tropez hamn. Om somrarna mångdubblas ortens befolkning och St Tropez lever upp till sitt rykte, medan orten om vintern liknar en spökstad.

Att under sommaren köra bil till Saint Tropez är inte att rekommendera. Det kan sluta med timmar i bilköer och stora svårigheter att hitta parkering. Då är det ett bättre alternativ att ta båten direkt ifrån hamnen i Nice. Båtfärden tar 2,5 timme och är ett trevligt sätt att se den vackra kusten från ett annat perspektiv.
Avgång från Nice 09:00 och du är framme 11:30. Sedan tar du båten tillbaka igen klockan 16:30 och du är framme i Nice klockan 19:00. Under högsäsong går båten varje dag utom måndagar. Se Trans Côte d’Azur hemsida för mer information.

– Restips av Gun och Hans-Eric
S:t Tropez: båtturen var en upplevelse om 3,5 tim (enkel väg) på ett glittrande hav – vi passerade öarna (Iles de Lerins) utanför Cannes, som vi måste utforska nästa gång. Väl framme i Saint Tropez promenerade vi genom den gamla delen av staden upp för ett antal trappsteg till citadellet som är beläget högt ovanför hamnen. För några få euro i entré fick vi tillgång till ett trevligt marint museum men framför allt en fantastisk utsikt såväl över staden som omgivningarna. Efter ca fyra timmars traskande var det skönt att bli serverad en kall öl på båtresan ”hem”.

Tips: det är inte alldeles nödvändigt att inta lunch på ett av stadens caféer eller restauranter– vi stannade istället till vid en sandwichkiosk på ”stora” torget och köpte välsmakande paninis som intogs på dito plats under eucalyptusträdens skugga.

 

Eze Village

Eze Village

Eze Village

Eze Village är en pittoresk gammal medeltidsby som ligger inklämd i en klipphäll 450 meter över havet. Här kan ni uppleva den lantliga charmen i form av byns vackra stenhus och mysiga små trånga gränder. I Eze Village finns en välbevarad barockkyrka i italiensk stil. Med underbar utsikt, på den högsta punkten i byn, ligger en exotisk trädgård med kaktusar från hela världen. Här finns en av de förnämsta och mest kända restaurangerna på Rivieran,  la Chèvre d’Or. Gourmet restaurangen la Chèvre d’Or erbjuder svårslagen panoramautsikt över medelhavet och har belönats med två stjärnor i den välrenommerade Guide Michelin. Restaurangen la Chèvre d’Or lockar matentusiaster från hela världen. Eze Village ligger längs med la Moyenne Corniche, en slingrande väg längs havet som leder till Monaco och som erbjuder vacker panoramautsikt över kusten.

Château Eza i Eze Village

Utsikt från Château Eza i Eze Village. I bakgrunden syns Cap Ferrat.

 

 

 

 

Gorges du Verdon – Europas Grand Canyon

utflykter_gorges_du_verdon

Gorges du Verdon ligger mellan Marseille och Nice i departementet Var – ett böljande, bitvis starkt kuperat landskap med Medelhavet i söder och den mäktiga flodravinen Gorges du Verdon (Europas Grand Canyon) som gräns i norr. Och däremellan alla dessa vackra välhållna byar – omgivna av vinfält, olivträd och pinjer. Gorges du Verdon är ett imponerande stycke natur. På vissa ställen stupar klipporna 700 meter ner i Verdonflodens azurblå vatten, som får sin vackra färg på grund av den höga klorhalten.

Detta är en perfekt dagsutflykt med hyrbil. Det är ett perfekt sätt att uppleva kanjonen på. Runt dalen slingrar sig totalt 140 kilometer väg längs klippavsatserna och i tunnlar genom berget. På flera ställen kan man stanna till. Utsikten är underbar, men något svindlande. Men man måste inte vandra för att få bada. Vid dalens slut, precis där floden mynnar ut i sjön Lac de Sainte-Croix pågår klassiskt strandliv. Här kan ni även hyra trampbåt. Bara några tramptag bort befinner du dig mitt på floden helt omsluten av enorma berg. För att få mer äventyr på din utflykt finns även möjlighet till forsränning, mountainbike, kanot, vandringsleder, ridning – och bungyjump från bron Pont de L’Artuby på 182 meters höjd.

Missa inte:

  • Route des Crêtes – Fullkomligt svindlande vyer över de mest storslagna delarna av Gorges du Verdon. Så här gäller det att vara uppmärksam på vägen!
  • La Corniche Sublime. Väg D71 på den södra sidan av klyftan. Stanna vid Balcons de la Mescale och beskåda Europas högsta bro, Pont de l’Artuby.
  • Point Sublime. Utanför byn Rougon ligger en av de bästa utsiktsplatserna. Härifrån går leden GR4 ner i klyftan. Rejäla skor och ficklampa krävs för att utforska tunnlarna i klipporna.

Läs mer: 
www.castellane.org

www.parcduverdon.fr/ 

 

utflykter_grasse_parfumGrasse – Parfymens huvudstad

Grasse är en rofylld och behaglig ort med 44 790 invånare. Grasse ligger vackert belägen i en dal med ett säreget mikroklimat, vilket gör att det är milt, grönt och lummigt året om. Många människor har dragit sig tillbaka till Grasse på grund av klimatet och stillheten. Grasse är mest känd för sin parfymtillverkning sedan slutet av 1700-talet. I Grasse besöker ni med storbehållning de kända parfymateljeerna, FragonardMolinardeller Galimard och lär er mer om parfymtillverkning samt om ni önskar köpa parfym och väldoftande tvålar från provence.

I omgivningen runt staden finns stora frukt- och blomsterodlingar varifrån oljorna kommer som är grunden för den franska parfymindustrin. Staden är belägen cirka 20 km norr om Cannes och nås genom att färdas längs la route de Napoleon, den väg som Napoleon lär ha gått på 1800-talet. Från vår lägenhet i Nice till Grasse är det ca 50 minuters bilfärd.

 

utflykter_peillonPeillon

Den stillsamma medeltidsbyn Peillon klamrar sig fast högst uppe på ett berg, 372 meter över havet. Lugnet här uppe är en skön kontrast till kommersen nere vid kusten, här flanerar man i de trånga gränderna och njuter av utsikten över de böljande landskapet. Peillon anses av många vara rivierans vackraste byar. Peillon ligger 20 km norr om Nice och har 1 150 invånare.

I Peillon finns det inga bilar. Vägen upp till Peillon slutar med en parkering vid entrén till byn. Bilar måste parkeras här.

 

 

San Remo

utflykter_sanremo
San Remo
 är en vacker italiensk kustby belägen längs den Liguriska Rivieran, cirka 80 kilometer från Nice med många vackra byggnader och en strandpromenad kantad av palmer.

Staden är känd för sin export av blommor till hela världen. Alfred Nobel var en tid bosatt där och staden skickar därför blommor till Nobelfesten varje år. Ni kan besöka stadens blomstermarknad som äger rum tidigt på morgonen. På lördag förmiddag äger den traditionella marknaden rum, med frukt grönsaker, kläder och skor. Inne i saluhallen kan man köpa italienska delikatesser och nere vid stranden kan man avrunda dagens inköp med en härlig, italiensk glass.

San Remo är en stad i provinsen Imperia i regionen Ligurien, Italien med cirka 60 000 invånare.

 

St Paul de Vence

Den franska konstnärsbyn St Paul de Vence är en av de allra mest kända. Idag trängs här många besökare från hela världen, men staden har ändå behållit sin speciella charm. Än i dag finns här ett 70-tal gallerier och ateljéer. Byn är uppbyggd på en bergstopp och klänger efter väggarna med en skyddande mur runtom. Från utsiktspunkterna har man en magnifik utsikt över omgivande berg, dalar, hav och alper. I byn bor många kändisar, bland annat Annie Lennox och Roger Moore. På gångavstånd finns konstmuseet Fondation Maeght och mitt i byn ligger den världsberömda krogen La Colombe d´Or, där det hänger verk av bland andra Matisse, Braque, Léger, Calder och César.

 

Le Château de Gourdon

utflykter_garden
Le Château de Gourdon. Designad av Le Notre, Louix XIV’s trädgårdsskötare som också skapade Versailles trädgård. 

Den lilla historiska by, Gourdon hänger högt uppe på en klippa. Den anses av många vara en ”tillrättalagd turistdestination” där souvenirbutikerna trängs i de smala gränderna. Men byn är ändå värt ett besök inte minst för slottet Le Château de Gourdon.
Det vackra slottet är från 1100-talet och det är museet inuti som verkligen är värt ett besök. Här visas unik art deco från 1920-talet, vilket bryter helt mot slottets exteriör. Utanför finns en fantastisk trädgård med italienska terrasser och franska trädgårdar, underbara att flanera i och njuta av utsikten.

Le Château de Gourdon

Telefon: +33 4 93 09 68 02
www.chateau-gourdon.com
Visa på karta

 

Route du lavandre

Upptäck de doftande lavenderfälten ute på landsbygden. Det ordas dagsturer från Nice som tar er till bland annat Sault. Boka här.

utflykter_lavender
”Route du lavandre”. Fält med lavendel i närheten av Sault.

Kommentarer är stängda