Restauranger

restauranger_lunchPå Rivieran äter man lunch mellan klockan 12 och 14. Varje dag prick klockan 12, hörs ett kanonskott i hamnen. Legenden säger att det var en tidigare borgmästares fru som lyckades införa 12-skottet, hon var nämligen så less på att hennes make inte kom hem i tid till lunchen. Läs våra tips på bra restauranger i Nice.

Middag intas från ungefär 20:00. Man går gärna och tar en aperitif på något café eller någon bar någon timme innan. En öl, en kaffe, en lakritssmakande pastis med vatten eller en illgrön lemonad.
”Riktiga” restauranger har mat bara vid lunch- och middagstid. Bistroerna serverar mat under hela dagen.

Går du lite bort från Gamla stan sjunker priserna. I området kring hamnen, som är en levande stadsdel, hittar du många små krogar som är prisvärda. Du kan också gå upp i området strax söder om järnvägsstationen. Där finns många krogar, franska, japanska, italienska, indiska… du kan äta dig genom världen i de här kvarteren. Och här kan du få en trerätters middag för 13 € och en flaska husets vin för 5€.

I Nice ger man dricks, men inte så mycket. När du dricker kaffe kan du lämna 20 cent (ett par kronor), har ni varit flera och ätit middag kan ni ge 2 euro. Mer ger naturligtvis mer dricks om det varit extra bra service.

Det provensalska köket präglas av områdets klassiska råvaror. En maträtt som serveras ”à la Provençale” är smaksatt med tomater, vitlök, olivolja och örtkryddor.

Restaurant Jan
Restaurant Jan

En stjärnkrog i hamnkvarteren i Nice. Riktigt snyggt inrett, fantastisk mat och perfekt service. Alla gäster äter en avsmakningsmeny (6-8 rätter) och till det kan du även beställa det rekommenderade vinpaketet. Menyn byts ut varje månad.

Restaurant Jan
12 Rue Lascasris, Nice, 06300, France
Tel : +33 (0)4 97 19 32 23
http://www.restaurantjan.com

La Reserve

Bara några minuter från lägenheten ligger restaurang La Reserve där kocken Sébastien Mahuet skapar kreativ gourmet-mat. Servicen och kvalitén har pendlat en aning genom åren, men oftast är det mycket bra. Restaurangen har förmodligen den vackraste utsiken i hela Nice.

Nu har La Reserve även öppnat en lyxig Champagnebar på taket av restaurangen. Så vill man inte kosta på sig en gourmet-middag så kanske ett glas Champagne i solnedgången kan vara ett bra alternativ. Luta dig tilbaka i de sköna sofforna och se hur medelhavssolen långsamt sänker sig ner bakom bergen, ackompanjerat av vågornas stilla skvalpande och en ljum havsbris.

LA RESERVE DE NICE – 60 boulevard Franck Pilatte – 06300 NICE
Tel : +33 (0)4 97 08 14 80

www.lareservedenice.fr


La Langouste

En vän tipsade oss om La Langouste och det är vi glada för! Härlig medelhavsmat snyggt serverad i en vacker miljö.

Hit kommer definitivt tillbaka!

La Langouste – 7 avenue Georges Clemenceau, 06000 Nice, France
Tel : +33 4 93 88 79 23

lalangouste.fr

La Petit Maison

restauranger_la_petite_maison
La Petit Maison drivs av den lite speciella damen Nicole. Servicen pendlar efter humör, från första-klass till förnedring. Lite för dyrt och dumpretentiöst kök, men väldigt gott! Men av någon anledning återkommer vi titt som tätt. När Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, är på besök i Nice brukar han äta här. Även Elton John sägs vara en flitig besökare. Framåt midnatt är stämningen på topp, då kan det ibland bli dans och flams bland franska hel- och halvkändisar.
11 Rue Saint François de Paule

Le Café de Turin

restauranger_turin
Le Café de Turin. En av Frankrikes mest beröma och anrika skaldjursrestaurang. Ligger på bekvämligt avstånd från lägenheten. Här är det nästn alltid fullsatt och många står och väntar på bord. Föredrar du att äta dina ostron någon annan stans så går det bra att ta med dem. Då får du dina ostron öppnade på en bädd av is. Perfekt för en lyxig picnic.
Place Garibaldi nr 5.

Comptoir Central Electrique - Trendig bar i Nice

Comptoir Central Electrique

Beläget på Rue Bonaparte, i hjärtat av en av de hippaste områdena i Nice, ligger en av de bästa barerna i staden. Comptoir Central Electrique var tidigare en butik för el och belysning, men gjordes under 2013 om till en hip bar. Här möter du en cool och trendig atmosfär med slitna vintage möbler och hela stället andas ”shabby chic”. Hit kommer en stadig ström av hipsters från tidig morgon till sen kväll och äter sin frukost, lunch, brunch, kaffe i solen, en aperitif innan middagen, middag, vin och snygga drinkar.

10 Rue Bonaparte, Place du Pin, 06300 Nice
tel +33 (0) 493 14 09 62
Facebook

restauranger_rossettisserieRossettisserie

Några franska vänner tipsade oss om denna lilla restaurang i gamla stan. Här finns ett fåtal småbord och ett stort bord som rymmer 10-12 personer. Bli inte förvånade om ni får dela det stora bordet med andra sälskap. Restaurangen är liten och antalet platser är begränsat, så boka gärna bord i förväg.

Du väljer om du vill äta kyckling, lamm, nöt, kalv eller fläskkött. Köttet är stekt i ugn och till det väljer du tillbehör. Klyftpotatis med sky, sallad, potatismos eller ratatouille. Supergott och till ett mycket bra pris. Avsluta gärna med någon av de goda deserterna.

8 Rue Mascoinat, Nice
tel + 33 (0) 493 76 18 80

www.rossettisserie.com

Restaurant Le Plongeoir
Le Plongeoir

Beläget på en ikonisk plats i Nice med utsikt över havet, välkomnar restaurangen dig till en ovanlig miljö med en historisk inramning av dykbrädor och stenar.

På en brant klippa en bit ute i havet byggdes I slutet av 1800-talet en restaurang. Restaurangen var designad som en fiskebåt från Rivieran och finns idag avbildad på diverse vykort och tavlor. Restaurangen försvann någon gång under 1900-talet och omvandlades till ett hopptorn.

För några år sedan blev Marc Dussoullier förälskad i det gamla hopptornet och ville återställa detta landmärke i Nice till sin forna glans. Sagt och gjort! Nu serverar han medelhavsmat som kombinerar det traditionella och moderna köket med en svårslagen utsikt!

60 Boulevard Franck Pilatte, 06300 Nice
+33 4 93 26 53 02
www.leplongeoir.com

LE PLONGEOIR – FRANCE, NICE from Local Traveller on Vimeo.

Le Local

En trevlig lokal italiensk restaurang bredvid kyrkan i hamnen, bara tre minuters prommenad från lägenheten. Prisvärt med bra kvalité och bra service . Hit kan du även gå för att köpa med dig italienska delikatesser. Testa gärna deras buffelmozzarella.

4, rue Rusca, Nice
+33 (0) 493 14 08 29

La Chèvre d’Or

restauranger_chevre
restauranger_chevre2I Eze Village finns en av de lyxigaste och mest atmosfärrika etablissemangen längs Rivieran, la Chèvre d’Or.
 
Ett hotell och en gourmet restaurang med svårslagen panoramautsikt över medelhavet. Restaurangen öppnade 1953 och blev snart en succé. Idag har restaurangen belönats med två stjärnor i den välrenommerade Guide Michelin (2010) och lockar matentusiaster från hela världen.

Bergsbyn Eze Village är på sin 429 meters höjd ett populärt stopp för många turistbussar. Fast i kvällningen förändras allt när gränderna töms på besökare. Det är en magisk upplevelse att i skymning vandra runt detta hänförande örnnäste som tycks sväva fritt mellan himmel och hav.

Bordsreservation: +33(0)4 92 10 66 66
www.chevredor.com

restauranger_fenocchioFenocchio

Berömd glassbar i Nice med mer än 70 olika smaker. Finns i gamla stan på Place Rossetti och rue de la Poissonerie.

www.fenocchio.fr/

restauranger_bastide_des_magnans

La Bastide des Magnans

Om du någon dag gör en utflykt västerut från Nice, och susar fram på motorvägen A8 mellan Nice och Aix-en-Provence, passa då på att svänga av motorvägen och ta den parallella lands­vägen N7. Här stannar du till i den trånga lilla byn Vidauban som ligger inbäddad bland vingårdar. 

På restaurangen La Bastide des Magnans njuter vi av gourmetmat i härlig miljö. Under sommartid sitter vi gärna ute på gårdsplanen och äta under trädens skugga, men många väljer ändå att sitta inne i de typiska provensalska matsalarna med sina vackert dukade bord. La Bastide des Magnans är som gjort för en långlunch för de som inte har bråttom på sin semester.

De två samspelta kockarna Ludvic Cosnier och Christian Boeuf erbjuder ett spännande och kreativt provensalskt kök. Det finns flera menyer i olika prisklasser att välja mellan. Även den billigaste är en totalupplevelse för alla sinnen. Smaker och konsistenser delikat komponerade.

La Bastide des Magnans
20 Avenue de la Résistance – 83550 Vidauban
Tel : +33 (0) 4 94 99 43 91
Fax : +33 (0) 4 94 99 44 35
E-mail : reservation@bastide-des-magnans.com
www.bastide-des-magnans.com

restauranger_plascassier

Auberge St.Donat

Har du vägarna förbi Grasse eller Valbonne och det kurrar i magen, då måste du stanna till i rondellen utanför Plascassier. Här ligger en anspråkslös fransk krog som heter Auberge St.Donat. Den är känd för sin franska vällagade husmanskost. Du kan inte välja vilken mat du vill äta, det finns bara en dagens meny. Förrätt, mellanrätt, varmrätt och dessert. Det enda du får välja mellan är rött-, vitt- eller rosévin. Espresso ingår också. Allt detta till 14 euro!

Edith Piaf tillbringade sina sista månader i den lilla byn Plascassier. Hon begravdes sedan i Paris den 14 Oktober 1963.

I närheten ligger även golfbanan Grande Bastide. 

Auberge SaintDonat
Plascassier Plascassier
ROUTE DE VALBONNE
06130 Grasse

Kommentarer är stängda