Butiker

Längs Bd Stalingrad ligger flera handlare med specialinriktning: slaktare, fiskaffär, bagerier, frukt och grönt. Det finns även en medelstor matvaruaffär 2-3 minuter bort på samma gata. Maten är inte billigare än i Sverige, men råvarorna håller ofta en högre kvalitet. Vär vill vi tipsa om bra butiker i Nice

De flesta butiker håller stängt på söndagar, med untantag för vissa mataffärer som håller öppet på söndagar, exempelvis Utile. Mindre butiker kan även hålla stängt måndagar.

Boulangerie La Perle D'AmourBageri – Boulangerie

I Frankrike är kvalitet och tradition en självklarhet i brödbakning, man månar om sina lokala bagerier. Tvärs över gatan från vår lägenhet ligger en riktig pärla, bageriet La Perle d´Amour bakar bröd från morgon till kväll. Här bakas bröd alla dagar utom måndagar. Då får vi istället gå till någon av alla de andra bagerierna som ligger runt hörnet. En fransman äter inte gårdagens bröd, det är avsett för fåglarna.

Visste du förresten att enligt fransmännen måste en fjärdedel av degen jäsa minst 12 timmar för att brödet ska få kallas baguette.

La perle d amour
43, BOULEVARD STALINGRAD
06300 Nice
Tel: 04 93 26 86 38
Öppet tisdag till söndag.

butiker_lacKonditori – Patisserie

På de flesta bagerier finns förutom bröd även bakverk, men vill vi ha mer att välja på går vi gärna till Lac Chocolatier. Här säljs exklusiva bakverk och choklad. Allt ligger så förföriskt upplagt, att det är omöjligt att inte köpa med sig något hem. Det mest kända finbrödet av dem alla är ”Le Macaron” – en fint pastellfärgad rund biskvi, med len och krämig fyllning mellan två porösa mandelmarängkakor. Det finns oändligt med smaker, till exempel hallon, citron, pistasch, kaffe, vanlij, choklad, kokosnöt, jordgubb, lakrits etc..

Bakverket fungerade som en inspiration för modet under hösten 2006, skirt och pastellfärgat, bland annat vid framtagandet av kostymerna till filmen Marie Antoinette.

Lac Chocolatier
18 rue Barla
06300 Nice
Tel: 04 93 55 37 74.
www.patisseries-lac.com

 

Matvaruaffärer

butiker_intermarcheIntermarché är en nyrenoverad och fräsch mataffär bara 2-3 minuter från lägenheten. En medelstor butik där du finner det mesta. Den ligger i korsningen Boulevard Lech Walesa / Rue Fodéré.

Intermarché, Nice
9 Boulevard Lech Walésa
06300 Nice
Tel: 04 97 09 87 00

Måndag till Lördag 8:30 – 21:00
Söndagar 8:30-12:00

 

 

Utile Supermarché Stalingrad NiceUtile supermarché är vår närmaste livsmedelsbutik och ligger på samma gata som lägenheten, bara 100 meter till höger när du kommer ut från porten. Butiken är ny sedan 2014 och är mycket fräsch. Här hittar du det mesta du behöver trots att butiken inte är så stor.

Utile supermarché
50 Boulevard Stalingrad
06300 Nice
Tel: 04 93 16 42 55
Öppet varje dag  8:00 till 21:00

 

butiker_monoprixMonoprix ligger vid Place Garibaldi. Även denna butik är en medelstor mataffär, likvärdig Intermarché. Här kan du få hemleverans av maten.

Monoprix
NICE GARIBALDI
1/3 place Garibaldi
06000 NICE
Tel: 04 93 55 52 50

Måndag till lördag 8:30 till 20:45

 

butiker_carrefourCarrefour är den största mataffären i centrala Nice. Den är minst lika stor som en ICA Maxi eller motsvarande hemma i Sverige. Bara hyllan med yoghurt är minst 20 meter lång! Här finns manuell chark, slaktare och fiskavdelning. Kom ihåg att när du köper frukt och grönsaker ska allt vägas och märkas med pris innan du går till kassan.

Här är alltid mycket folk och ganska stressigt. Priserna är likvärdiga de mindre butikerna.

Centre Commercial Carrefour
15, Boulevard Gén Louis Delfino
06300 Nice
Tel: +33 4 97 12 19 89

Öppet Måndag till Lördag 8:30 – 22:00.

 

La Ferme fromagère. Restaurang och ostbutik. Rikligt utbud av franska delikata ostar.
Adress: 27 rue Lépante Nice – 06000
Telefon: 0033 (0)4 93 62 52 34.

 

Terres de Truffes. Underbar restaurang och butik med tryffel i alla dess former.
Adress: 11 r ue St François de Paule
06300 Nice
Telefon: 04 93 62 07 68

 

Vinbutiker

Det finns trevliga vinbutiker överallt i Nice. Här kan man bokstavligen tanka enkelt bordsvin för någon euro per liter, men också hitta viner av yppersta kvalitet till bra priser.

butiker_cave-caprioglioCave Caprioglio
Mysig och rustik vinaffär i gamla stan. Bara atmosfären där inne är värd ett besök.

Adress: 16 rue de la Prefecture

http://cavescaprioglio.free.fr/

 

 

butiker_wineLa Belle Cave
Liten lokal vinaffär i närheten av hamnen i Nice. Kunnig personal och vänligt bemötande. 

Adress: 8 Rue Bavastro, 06300 Nice
Telefon: 04 93 89 73 07

 

Shopping

Många av de riktigt stora designers och modehus finns representerade i Nice. Avenue Jean Mèdecin är den stora affärsgatan med shoppingcenter, varuhus och mängder av mindre butiker. De flesta affärer har öppet måndagar – lördagar 10.00–19.00. Vissa slår igen ett par timmar för lunch. I Gamla stan är det vanligt att butikerna är stängda både på söndagar och måndagar.

butiker_lafayetteGaleries Lafayette. Det anrika Parisvaruhusets största filial utanför huvudstaden ligger på Avenue Jean Médecin. På fem våningsplan säljs de flesta stora märken av högkvalitativa kläder, accessoarer, skönhetsartiklar, hushållsvaror, mat, vin och mycket annat.

6 Avenue Jean Médecin
www.galerieslafayette.com.

 

butiker_nicetoileNice Etoile, ett stort shoppingcenter centralt beläget på Avenue Jean Médecin. Modernt och galleria i fyra våningsplan med drygt 80 butiker, exklusiva och enkla, som saluför det mesta från cd-skivor och böcker till kläder och möbler (Habitat).

30 Avenue Jean Médecin.
www.nicetoile.com

 

butiker_cap3000Cap 3000 är ett ännu större shoppingcenter än Nice etoile. Det största längst Franska Rivieran, med långa labyrinter av välskötta butiker, inte minst sko- och klädaffärer. Cap 3000 ligger utanför Nice, i närheten av flygplatsen. För att ta dig till shoppingcentret så kan du åka buss, linje 200 mellan Nice och Cannes (utgår från bussterminalen, gare routière, vid Promenade du Paillon) stannar vid affärscentret.
www.cap3000.com
Längs de tre gatorna Avenue de SuédeRue Paradis och Avenue de Verdun ligger de exklusiva märkesbutikerna. Här kan du bland annat shoppa hos Louis Vuitton, Chanel, Hermès, Cartier, Armani, Sonia Rykiel, Kenzo och Max Mara. Avenue de Suède , ”Sverigegatan”, är uppkallad efter den gamle kungen Gustav V som tillbringade mycket tid i och omkring Nice.

 

”Vieux Nice” – gamla stan gömmer sig en del godbitar i form av både billiga turistfällor och exklusiva märkesbutiker. 

butiker_cours_saleya2Den självklara mittpunkten i Nice och i gamla stan (Vieux Nice) är Cours Saleya. Här hittar du 6 dagar i veckan den underbara blomstermarknaden, och även fisk, grönsaker, frukt, ägg, oliver, honung, bröd — det mesta levererat från lokala odlare som numera har ett allt större ekologiskt utbud. På söndagarna är det som trängst på marknaden. Här trängs stor ögda turister med mer målinriktade lokala invånare som snabbt fyller sina korgar med råvaror och delikatesser till söndagsmiddagen. Här ligger även restaurangerna, caféerna och barerna som pärlband och året runt kan du sitta utomhus och låta dig värmas av Medelhavssolen.

På måndagar är det antikmarknad på Cours Saleya.
Visa på karta

 

Smycken, klockor och juveler

butiker_barichellaDen mest exklusiva juvelsalongen i Nice heter Barichella och är grundad 1895. I en exklusiv miljö erbjuds klockor, smycken och juveler från bland andra Cartier, Zenith, Boucheron, Omega och Pomellato.

Barichella. 14 Avenue de VerdunNice, France +33 4 93 16 29 16

 

Antikviteter

Antikvitetskvarteren ligger mitt emot lägenheten, på andra sidan hamnen, på Quai Lunel. Både kuriosa och rena antikviteter. Kolla också smågatorna intill: Rue Antoine Gautier, Ruse Cassini och Rue Sègurane.

Place du Palais. Mellan blomstermarknaden och justitiepalatset är det antikmarknad då och då. Bokmarknad första och tredje lördagen varje månad, konst- och konsthantverk andra lördagen och antika vykort den fjärde lördagen.

Cours Saleya. På måndagar förvandlas blomster- och fruktmarknaden till loppmarknad med handlare från hela bygden.

Kommentarer är stängda