Nice

Nice är beläget i sydöstra Frankrike, i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) vid Medelhavskusten. Nice räknas som centrum för den Franska rivieran. 

nice_posterStaden benämndes tidigare ”Nizza” på svenska, men numera är ”Nice” den dominerande namnformen. Nice har ca 347 000 invånare (2007) och Frankrikes femte största stad. Men räknar man med det sammanhängande storstadsområdet, som då inkluderar Antibes och Cannes, stiger invånarantalet till ca 1 miljon människor.

Här ligger bland annat regionens största internationella flygplats, Aéroport Nice-Côte d´Azur.
Nice ligger i departementet Alpes-Maritimes som i stora drag stämmer överens med det historiska grevskapet Nice (Comté de Nice).

Nice grundades runt 350 f.kr. av grekerna i Massilia (Marseille), som kallade kolonin Nikaia (av Nike på grekiska, som är den grekiska segergudinnan). Staden utvecklades snabbt till att bli ett viktigt handelsställe vid den liguriska kusten, vilket är det gamla namnet på den kustremsa som sträcker sig längs den italienska Rivieran och en liten bit in längs den franska. 154 f.kr. åtföljdes grekerna av romarna, som bosatte sig längre upp vid nuvarande stadsdelen Cimiez.

På 900-talet regerades Nice av grevarna i Provence och hamnade under Amadeus VII av huset Savoy 1388. Stadens historia är annars komplicerad och den var bl.a. under en period allierad med den italienska staden Pisa. Från 1718 var grevskapet Nice (Nizza) en del av kungadömet Piemonte-Sicilia Men ockuperades tillfälligt av fransmännen flera gånger. Nice blev inte definitivt franskt förrän 1860, då Napoleon III slöt avtal med huset Savoy. La Belle Époque runt 1890 innebar en snabb ekonomisk tillväxt. Nice var Europas snabbaste växande stad mellan 1860 till 1911 då välbärgade turister och artister strömmar till staden. I Nice är man mycket noga med att bevara sitt historiska arv.

Kändisar på Rivieran

Nu som då söker sig många rika och berömda till regionen. En lekplats för miljonärer, kungligheter och filmstjärnor.

Några av dessa är så klart vår egna kungafamilj som har sitt sommarparadis – Villa Mirage – i Sainte-Maxime. Det var ursprungligen Prins Bertil som tillsammans med Prinsessan Lilian köpte den gula fastigheten längs med stranden. Här har även kungen sin ögonsten till båt ”Polaris” som är en vacker träbåt tillverkad på Gotland.

Tina TurnerFastklamrad på en klippa ovanför Villefranche ligger Tina Turners residens ”Villa Anna Fleur”. Det är en vackert inredd flervåningsvilla med antika möbler, ett enormt poolområde och tennisbana. Utsikten är helt fantastisk från det höga berget. Det sägs att Tina besöker sitt residens på den Franska Rivieran varje månad.
Kanske att hon då står där på en av sina terrasser och tittar väster ut, på toppen av berget Mont Boron har nämligen Elton John och hans pojkvänDavid Furnish sitt hus med utsikt åt både Nice och Villefranche. Deras hus är värderat till omkring 50 miljoner svenska kronor. Förutom pool så finns även en stor trädgård och tennisbana. Eftersom huset ligger höst upp på berget (bredvid en hög mast) så kan många se om Sir Elton John är på besök. Från vår lägenhets ena sovrum ser du Eltons hus. Kanske det lyser ikväll? Då är han säkert där. I en intervju med Elton John i svenska TV4, som spelades in i hans hus på Mont Boron, berättade Elton att det är bara här på Rivieran som han slipper ha livvakter med sig när han vill gå ut på stan. I England och USA är han ständigt förföljd av fans och måste alltid ha livvakter med sig. En av hans favoritrestauranger är för övrigt La Petite Maison i Nice.

StonesSkulle nu Tina Turner istället titta rakt söder ut så faller hennes blick på halvön Saint-Jean Cap Ferra. Åker du ut på halvön så märker du snart att det är mest höga häckar och grindar överallt. Men bakom all taggtråd och övervakningskameror hittar vi Rivierans högsta kvadratmeterpriser och de allra lyxigaste villorna. Här hittar vi bland annat Microsoft-medgrundaren Paul Allens ”Villa Maryland” som är halvöns troligen största enskilda tomt. Hit lockades den europeiska aristokratin under 1800-talet och man uppförde magnifika bostäder. Sedan dess har mängder av rika och berömda haft en adress här, bland annat  Edith Piaf, Andrew Lloyd Webber, Cary Grant, Lauren Bacall, Liz Taylor, Charlie Chaplin och till och med Björn Borg.

Under det glada 70-talet festade Rolling Stones i ”Villa Nellcôte” på Cap Ferrat. Dom ställde till med så stora fester och skandaler att detta fortfarande är något man talar om bland lokalbefolkningen.

En av Tinas alla grannar på berget ovanför Villefranche är den ryska oligarken Mikhail Prokhorov. 2008 köpte han sitt palats ”Villa La Leopolda” av Microsoftgrundaren Bill Gates för den blygsamma summan av drygt 3 miljarder kronor. Huset byggdes mellan åren 1929 till 1931 åt Belgiens kung Leopold II. Under första världskriget fungerade huset som militärsjukhus. Efter att sedan ha bytt ägare så köpte chefen för Fiat, Gianni Agnelli,  huset under 50-talet. När den ryska oligoarken köpte huset så ingick det även ett femtiotal trädgårdsmästare. Det vittnar en del om trädgårdens storlek och karaktär.

Om Tina nu vänder huvudet österut så ser kan hon nog skymta Bono’s semesterresidens, alltså sångaren i U2. Huset ligger alldeles vid havet rakt nedanför bergsbyn Eze.

Brigitte BardotAndra kända i området kring Nice är den ryska affärsmannen Roman Abramovitj. Han är bland annat känd för att äga fotbollsklubben Chelsea samt några av världens största lyxyachter samt privatflygplan. En bit västerut hittar vi Port Grimaud. Här har bland annat Silvio Berlusconi och den kända amerikanske skådespelaren Jack Nicholson båda varsin tillflyktsort.

Sist men absolut inte minst har vi så klart Brigitte Bardot. Hon bor i en charmig villa invid havet i Saint Tropez.

 

 

Hur ser det ut i Nice?

360 graders kamera


360 graders kamera från hamnen. 
Quicktime VR Poster

Fler webbkameror från Nice

Nyfiken på hur det ser ut i Nice just nu? Kamerorna uppdateras ungefär en gång i timmen.

 

Nice la Belle – France from Alex Soloviev on Vimeo.

Kommentarer är stängda