Bra att veta när du ska hyra lägenhet i Nice

Vatten

Kranvattnet går utmärkt att dricka.

Elektricitet

220 volt/50Hz. Våra svenska kontakter fungerar utmärkt!

Tidningar

nicematinNice-Matin är den stora dagstidningen i Côte d´Azur.

Du kan även titta i La Semaine des Spectacles som visar vad som är på gång den kommande veckan.

Riviera Times är den engelsktspråkiga tidningen för den fransk-italienska rivieran samt Monaco.

Apotek

Heter Pharmacie och markeras med upplyst grönt kors. Är det stängt så hänvisas i regel med en lapp på dörren till närmasteöppna kollega, dag som natt. Dygnet runt öppet apotek finns på:
Adress: 7, rue Masséna
Tel: +33 (0)4 93 87 78 94
66, avenue J. Médecin
Tel: +33 (0)4 93 62 54 44

lapostePost

Postkontoren är oftast öppna måndag-fredag från 08-19 och lördagar från 08- mitt på dagen.
Main Post Office, Information service
Adress: 23, avenue Thiers
Tel: +33 (0)4 93 82 65 00

Turistkontor

5, Promenade des Anglais
Tel. : + 33 (0) 892 707 407
Fax. + 33 (0)4 89 06 48 03

www.nicetourisme.com
www.guideriviera.com
www.ot-saint-tropez.com
www.cannes.com

Radio

Det finns ett flertal lokala radiostationer i Nice. Här har vi samlat några av dom och du kan lyssa på dom redan nu!

radio

 

Station Frekvens Lyssna över internet 
Radio Azur 91,3 FM Klicka för att lyssna – 128 Kbps
France Bleu Azur 103,8 FM Klicka för att lyssna – 32 Kbps
Kiss FM 90,9 FM Klicka för att lyssna – 128 Kbps
Nice Radio 102.3 102,3 FM Klicka för att lyssna – 128 Kbps
Radio Emotion 105,3 FM Klicka för att lyssna – 128 Kbps

nice_flygplatsNice flygplats

Aéroport Nice-Côte d´Azur har två terminaler. Terminal 1 betjänar huvudsakligen utländska operatörer, medan Air France använder den nya Terminal 2. Nice flygplats ligger bara 8 km från hamnen i Nice. Flygbussen (linje 98) går var 20:e minut mellan kl. 06.05 och kl. 23.40 och tar er tar er till Promenade des Arts i Nice. Bussresan tar ca 30 minuter och kostar 6 € /person. Biljetten köper ni på biljettkontoret intill busshållplatsen, eller i vissa fall kontant direkt av chauffören. Kliv av bussen vid ändåhållplatsen (Promenade des Arts) och gå till lägenheten (10 minuter) enligt anvisningarna på den bifogade kartan du får tillsammans med nyckeln. Men det kan vara bra att veta när sista bussen går om du kommer med ett sent flyg, så kolla gärna upp det innan din ankomst.
Notera att buss 98 och 99 vanligtvis inte går den 1 maj.

Taxipriser varierar, men en uppdaterad prislista finns på flygplatsens hemsida. Under 2010 kostade en resa till centrala Nice 22 – 30 euro dagtid (07:00-19:00). På kvällen och natten ligger priset mellan 27 – 32 euro (19:00-07:00). Se till att göra upp om priset innan ni åker iväg. Du kan inte batala med kort, enbart kontanter!

Tel. +33(0)836695555
www.nice.aeroport.fr

Tåg

På kustjärnvägen går tågen mycket tätt. För andra sträckor, se Ter-SNCF:s sajt och klicka på regioner på kartan.

Bra tågstopp: Cannes samt västerut badorterna ända till St Raphaël. Ytterligare västerut Toulon, Bandol, Marseille samt Aix. Från Nice även många stopp i bergens småorter med privatjärnvägen Chemins de Fer de Provence.

Priser: Tåg från Nice till Antibes ca 40 kr, till Menton ca 50 kr, till Marseille ca 280 kr.

Tänk på: Vissa stationer ligger långt från stadskärnan, som i Hyères och Cassis. Kolla stationens läge på en michelinkarta.

Buss och Spårvagn

lignedazurDen lokala buss- och spårvagnstrafiken sköts av företaget Ligne d’Azur www.lignedazur.com

Enhetstaxa €1,50 gäller för bussresorna till stadens alla delar och till massor av destinationer utanför Nice, till inte mindre än 23 olika städer i regionen.
Du kan exempelvis åka till Monaco för endast 1,50 Euro! Om du tar bussen dit så glöm då inte kameran, vägen hit slingrar sig längs med kusten med en fantastisk utsikt över medelhavet.

Busstationen i Nice har stängts och rivits. Detta för att ge plats åt en ny park. Alla bussar går nu istället från olika platser i Nice. Exempelvis går nu flygplatsbuss 98 hela vägen till Riquier via hamnen i Nice. Här hittar du mer information.

tram_place_massenaUnder hösten 2007 gick premiärturen på spårvagnslinje 1 genom Nice. Spårvagnslinjen var initialt mycket kritiserad av invånarna, men är nu älskad av de flesta. Turtätheten på spåren har ökats avsevärt sedan premiären och går nu var fjärde minut. Nice var först i världen med hybrid-teknik i sina spårvarnar. Nice valde hybridlösningen med batteridrift för att undvika kontaktledningar på två historiska platser, Massena-torget och Garibaldi-torget. Förutom det rent estetiska intrycket, passerar också stora karnival-vagnar torgen varje år och då hade kontaktledningarna varit tvungna att monteras ned.

Just nu pågar planeringen för bygget av spårvagnslinje 2 som kommer att sträcka sig från hamnen i Nice till flygplatsen.
http://tramway.nice.fr/

lerFörutom lokalbussar finns även regionalbussar med slutdestinationer som Marseille och Aix-en-Provence. Denna service kallas LER, Lignes Express Régionales.

 

Taxi

taxiVill du ha en taxi så ska du inte försöka vifta in den till trotoaren när den kommer körande, utan du måste gå till anvisade taxistolpar. I Frankrike betalar man för att ha extra baggage i baggageutrymmet och vanligtvis tar chaffören bara tre personer i sin bil. Pristaxorna står på bildörrarna på baksätet, och taxorna är olika allt efter om det är på dagen eller på natten. Tar du taxi från flygplatsen ska du se till att göra upp om priset innan ni åker iväg.

Taxi Riviera: +33(0)4 93 13 78 78
www.taxis-nice.fr

Uber i NiceUber

Det fungerar bra att använda sig av Uber i Nice.

Hyrbil och cykeluthyrning

Om ni kommer med flyg till Aéroport Nice Côte d’Azur, hittar ni de stora uthyrningsfirmorna (HertzAvisEuropcarBudget) direkt i anslutning till utgången. Att boka i förväg rekomenderas.

Om ni vill hyra en bil över dagen rekommenderar vi att ni går till någon av de mycket prisvärda biluthyrarna i hamnen. Rent a Car och  Locauto ligger på andra sidan hamnen från vår lägenhet. Här finns även cyklar att hyra.

Båt runt hamnen
Gratis båt och buss nere i hamnen

Båt
Varje dag mellan 10:00 till 19:00 under sommaren fram till den 15 oktober kan du åka med båt från den ena sidan av hamnen till den andra. Denna gratistjänst var mycket uppskattad under första halvan av 1900-talet, men upphörde av någon anledning. Men sommaren 2012 återupptog staden denna service och redan efter de första 3 månaderna hade mer än 16200 passagerare åkt med den lilla båten mellan den östra och västra kajen.

Buss
Du kan även lifta med den lilla bussen med texten ”Navette gratuite” som kör fram och tillbaka runt hela hamnen. Vill du åka med så är det bara att vinka till bussen vart som helst där du står, bussen stannar och du kliver bara ombord. När du vill kliva av så säger du till chauffören.

VelobleuLånecykel

Upplev Nice från cykelsadeln! Vélo bleu är ett system med lånecyklar liknande det som idag redan finns i storstäder som Paris, Barcelona och Stockholm.

Det är inte mer än 300 meter till en station med cyklar, var du än befinner dig i centrala Nice. Förutom Nice så är systemet nu utbyggt till Cagnes sur Mer och St Laurent du Var och omfattar 175 stationer med totalt 1 750 cyklar. Dessutom kommer staden Nice att genomföra en studie för att utreda en framtida utvidgning av systemet till närliggande städer.
Under de senaste året har staden Nice även satsat på att bygga cykelvägar runt om i staden.

Här nedan ser du vart stationerna med lånecyklar ligger. Klicka på kratan för att se en större bild.

Som turist går det utmärkt att låna en cykel.
www.velobleu.org
För priser och information, se denna broschyr. (Franska, Engelska och Italienska)

velobleu

 

Comments are closed

 • Facebook
  Google+
  Google+
  https://nicelagenhet.se/bra-att-veta-nar-du-ska-hyra-lagenhet-i-nice/">
  Twitter
  YouTube
  Pinterest