Stränder i och utanför Nice

Det finns långa fina sandstränder på de flesta håll längs Franska Rivieran, men i Nice är det klappersten som gäller (ta med badtofflor). Här och var, inte minst mellan Saint-Raphaël och Cannes, kan man hitta små, intima badvikar mellan klipporna. Vi delar med oss om våra pärlor, både små och stora stränder i och utanför Nice.

Nice

Stranden vid La Reserve

En av Nice alla stränder

Stranden vid La ReserveStranden vid La Reserve.
 En liten strand några minuters prommenad från lägenheten. Här ser vi sällan turister, hit går fransmännen själva och tar sitt morgon- eller kvällsdopp. En titt på vattnets extra turkosblå färg här gör det mer uppenbart än annars varför denna del av världen har fått namnet Côte d’Azur.

Castel Plage, en av Nice alla stränder

Castel Plage

Promenade des Angles

Den berömda strandpromenaden, Promenade des Anglais, sträcker sig längs med hela staden. Här är stranden uppdelad i privata och allmänna stränder.

På de privata stränderna erbjuds allt från solstolar och parasoller till servering av exklusiv mat och champange direkt vid solmadrassen. Många av de privata stränderna är nichade, ex Castel Plage privée och HI Beach, som är de yngsta och trendigaste stränderna för de som vill se och synas. Här ingår i regel även trådlös internetuppkopling (WiFi). Även Opera Plage är värt ett besök.

På de allmänna stränderna är det självklart gratis att lägga ut sin handduk och njuta av solen. Hela stranden längs med Promenade des Angles tvättas tidigt varje morgon. Först kommer en patrull och plockar skräp, sedan spolas hela den långa stranden med vatten.

strander_cocobeach

Coco Beach

Coco Beach, en av Nice alla vackra stränder

Efter stranden vid La reserve finns klippbad längs nästan hela kusten bort mot Villefranche. Denna kustremsa med klippor har fått sitt namn tack vare den synnerligen intressanta fiskrestaurangen med samma namn som ligger en bit längre fram, upp i backen mot Cap de Nice. Restaurangen öppnades av Jean-Baptiste Coco år 1936.

Monsieur Coco blev något av en institution och fick många besökare som bjöds på lokala specialiteter i Cocos skjul, som pan bagnat och någon grillad fisk som Coco fått upp, allt med ett gott glas rosévin till.Det dröjde inte länge förrän också Rivierans klassiska personligheter som Picasso, Matisse, Brigitte Bardot, David Niven och Roger Moore styrde sina öppna sportbilar och Rivabåtar hit. I början var hans restaurang enbart ett skjul, men Coco fick i olika omgångar bygga ut sitt skjul till en restaurang.

Restaurangen har stannat kvar i familjen Cocos ägo och drivs i dag av tredje och fjärde generationen. Här bjuds det på den bästa och färskaste fisk och skaldjur som finns, i en genuin miljö och med en av rivierans allra vackraste havsutsikter (be om ett bord på terassen!). En sådan måltid inleds gärna med ett glas Champagne.

Tyvärr totalförstördes Cocobeach av en eldsvåda fredagen den 7 juli 2017. Restaurangen är stängd under obestämd tid men ägarna gör allt för att säkerställa att denna katastrof inte blir mer än ett avlägset minne.

Restaurant Coco-Beach
2, avenue Jean-Lorrain
Nice
Tel. 04.93.89.39.26

www.cocobeach.fr

strander_villefranche_beach

Villefranche sur Mer. Mysig sandstrand bara 15 minuter från din semesterlägenhet i Nice.

Villefranche sur Mer

Mellan den lilla mysiga staden Villefranche sur Mer och udden Cap Ferrat, i den djupa bukten, ligger en sandstrand. Hit tar du dig med buss, tåg eller en promenad. Buss 100 går från hamnen i Nice och du är framme i Villefranche på 10 minuter. Kombinera gärna badutflykten med en rundvandring i den mysiga lilla staden.

Du kan även ta tåget hit. Tågstationen i Villefranche sur Mer ligger precis ovanför badstranden.

Anjuna Beach – Eze sur Mer

Den lilla byn Eze sur Mer ligger mellan Nice och Monaco. Här finns en trendig och exklusiv privat strand med restaurang som heter Anjuna Beach som inte bör missas under sommarsemestern. På söndagar spelar ett band under lunchen och eftermiddagen. Då förvandlas hela stället till en stor fest där gäster i alla åldrar dansar på borden och sjunger med. Maten håller en hög nivå med mycket fisk och skaldjur. Magnumbuteljer med Champagne och rosé. En solstol för en dag brukar kosta omkring 30€, men se till att boka plats innan ni åker hit. Vill ni även äta lunch så ska även bordet bokas god tid i förväg.

Anjuna Beach
28 Avenue de la Liberté, 06360 Èze, Frankrike
Telefon: +33 4 93 01 58 21
http://www.anjunabay.com

Cap-d’Ail

Vid gränsen mot Monaco ligger Cap d’Ail – en bred udde som buktar ut från ett brant berg. Landskapet utgörs av branta klippor, frodig natur och ett par stränder.

strander_plage_mala

Plage Mala, en av alla vackra stränder längs rivieran.

Plage Mala

En av dessa stränder är Plage Mala som enligt många är ett undangömt paradis på Rivieran. Plage Mala är en bred, långgrund strand med klarblått vatten som ligger sagolikt vackert intill en stor bergvägg som stupar rakt ner i havet. Här kan du sola, bada och äta gott i en lyxig men ändå avslappnad atmosfär. Här finner du två strandrestauranger, “Eden” och “Réserve”, där du kan hyra solstolar och parasoll. Stranden är ganska okänd för de flesta turister, så därför behöver du inte trängas här.

Kommer du med buss 100 från Nice så kliver du av i början av Cap d’Ail. Du ska nu bara ta dig neråt mot havet och kommer snart se skyltar till ”Plage Mala” eller ”La Mala”. Snart kommer du till smala stentrappor som i skuggan av pinjeträden leder dig ner för berget till stranden.

Kommentarer är stängda