Tips på vad du kan se och göra i Nice

se _och_gora_utsikthamnenFrån lägenhetens soliga balkong ser du hamnen i Nice. Här trängs fiskebåtar med dyra lustjakter. Härifrån går också båtar till Korsika, Cannes och Saint Tropez. I den yttre delen av hamnen lägger de stora lyxkryssningsfartygen till. Kajerna kantas av hus i milda terrakotta- och ockrafärger.

Kvarteren kring hamnen har genomgått en stor förändring under de senaste åren. Promenadstråket kring hamnen har fått ta mycket större plats, husfasaderna är belysta och här och var poppar det upp hippa restauranger, gallerier, biologiska matbutiker och stans trendigaste barer och kaféer. Läs gärna denna artikel. 

Nu vill vi tipsa om vad du kan se och göra i Nice.

 

Promenad

se _och_gora_la-promenade-du-paillonPromenade du Paillon

Det var få som fällde tårar när borgmästaren i Nice valde att riva den fula busstationen och parkeringsgaraget som låg mellan Gamla Stan och centrum. Nu kunde man bygga en fantastisk park på den 12-hektar stora remsa som en gång var en flodfåra genom centrala Nice. Parken börjar uppe vid Théâtre National de Nice och slutar vid Promenade des Anglais. Nu finns här inte mindre än 1 200 träd, 61 500 buskar och 55 000 plantor. Det kanske mest uppseendeväckande är nog de 3 000 kvadratmeter vattenspel med 128 vattenstrålar som ibland sprutar en slags dimma och ibland bjuder på en imponerande vattenshow.

se _och_gora_pa_vag_villefrancheVillefranche

Från hamnen och vår lägenhet i Nice kan man gå längs kusten fram till Villefranche. En perfekt promenad på ca 45 minuter. Du bjuds på en fantastisk utsikt och skön motion. Från hamnen går du Bd Stalingrad mot Boulevard Franck Pilatte, förbi Korsikabåtarna. Följ vägen längs med kusten. Väl framme i Villefranche tar du dig ner till den lilla hamnen. Här brukar vi ta en fika på den lilla serveringen på kajen och titta på de små båtarna som ligger förtöjda bara några meter bort. Sedan promenerar vi vidare längs med vattnet, förbi borgen, och äter en god lunch på någon av restaurangerna vid strandpromenaden. Om rosévinet och ölen gjort oss trötta i benen så tar vi buss 100 hem till Nice igen.

Colline du Chateau

se _och_gora_hamnen
Utsikt från Colline du Château

Colline du Chateau, det 92 meter höga berg som ligger ovanför hamnen och gamla stan i Nice. Här uppe låg de allra första delarna av Nice som grundades för flera tusen år sedan av liguriska kelter och därefter invaderades av bland annat greker och romare. Här är det trevligt att ta en prommenad och njuta av den storslagna utsikten mot hamnen, havet och Promenade des Anglais. Längst upp på kullen finns en stor park med intressanta ruiner, kafé, vattenfall och lojt lokalt friluftsliv. Här ligger också två mycket ­sevärda kyrkogårdar sida vid sida, en katolsk och en judisk. Parken är öppen mellan 9.00 och 20.00 ­sommartid. Detta är ett bra ställe att börja utforskandet av staden Nice.

Kvällstid är Colline du Chateau vackert upplyst och kan beskådas från balkongen. Du kan nå berget från flera håll, bland annat från hamnen, men även från 1 Rue des Ponchettes, ett stenkast från havet och Cours ­Saleya, här finns dessutom både hiss och trappor.

Promenade des Anglais

se _och_gora_promenade_sunsetDen berömda strandpromenaden som är kantad av palmer och raden av vackra byggnader som vätter mot havet. Här är det aktivitet dygnet runt; På morgonen är det joggarnas tid, på dagen de uppklädda tanterna med hund, på kvällen ungdomarna på inlines och grupper av tåg- och flygluffande ungdomar som umgås i ring på stranden. Och hela dygnet människor som sitter på de blå stolarna som är utplacerade – bästa läget och alldeles gratis. Här sitter vi för att vila, för att läsa i skuggan, för att titta på folklivet eller för att själva synas. Turisterna går här, de bofasta går här. 

Det var på 1820-talet som den engelske missionären Lewis Way planerade den promenad som än i dag är stadens främsta varumärke.

 

Cours Saleya

se _och_gora_cours_saleya
Marknadsplatsen Cours Saleya
 som ligger parallellt med havet är själva hjärtat av mat- och nöjeslivet i Nice. Livlig mat-och blomstermarknad på dagarna, ett myller av uteserveringar på kvällarna och loppmarknad på måndagar. Ett tips för den som vill handla frukt och grönsaker av extra god kvalitet är att söka sig till de mindre och mer lågmälda stånden i nordöstra hörnet av marknaden. Passa gärna på att provsmaka glaserad eller kanderad frukt som är en lokal specialitet.

Museer

Nice placerar sig på plats nummer två i Frankrike (efter Paris) vad det gäller antalet museer. Alla kommunala museer i Nice (Musée Marc Chagall hör inte dit) har fritt inträde den första och den tredje söndagen i varje månad.

se _och_gora_matisseMusée Matisse

Nices kändaste museum heter Musée Matisse och ligger i en vackert terrakottafärgad italiensk 1600-tals villa, högt upp på kullarna i den mycket intressanta stadsdelen Cimiez, omgivet av vackra olivträd. Konstnären Henri Matisse levde i Nice från 1916 fram tills in död 1954 och museet ligger bara ett stenkast från Hotell Regina där han hade sitt hem. Kyrkogården där han ligger begravd finns också i närheten.

Matisse var mycket inspirerad av konstnärer som Édouard Manet, Paul Signac och Paul Cézanne vilket syns tydligt i målningarna och skisserna från hans ungdom. När han avled var han en av de allra främsta bland de tidigare modernisterna och museet i Cimiez har lyckligtvis många av hans verk, både skisser, tavlor och personliga tillhörigheter dessutom finns många foton som ger en unik inblick i konstnärens liv. Sakerna skänktes av Matisses familj och man kan följa konstnärens liv från de tidigare ritningarna till de större verken. Efter ett besök på Matissemuseet kan man passa på att fortsätta den kulturella promenaden i den arkitektoniskt mycket intressanta stadsdelen fram till Chagallmuseet.

Adress: 164 Avenue des Arènes,
Läs mer om Musée Matisse

se _och_gora_chagallMusée National Marc Chagall

Under 1960-talet byggdes Musée Chagall. Den ryskfödde konstnären Marc Chagall hade skänkt 17 stora dukar åt franska staten och man beslöt att bygga ett modernt museum med många öppna ljusa ytor. Museet är byggt i glas och har placerats i en trädgård mellan olivträd och cypresser. De 17 stora målningarna är såklart museets stora dragplåster men det var nära att de hamnade i Calvary Chapel i Vence istället men pågrund av att det inte fungerade så fick de nu sitt alldeles egna museum i Nice. Ett besök här är närmast ett måste för alla älskare av konst. Museet har många tavlor med bibliska motiv från gamla testamentet och även teman med kärlek mellan man och kvinna. Även om man inte kan sin bibliska historia så får man ut mycket av att besöka museet. Här finns även skulpturer, mosaiker,gravyrer, litografier och annat.

Adress: Avenue Docteur Ménard, t
Tel: +33 04-935 387 20
Läs mer om Musée Chagall

 

se _och_gora_mamacMusée d’art moderne et d’art contemporain

Ett stenkast från den traditionella arkitekturen i Vieux-Nice och hamnen ligger Musée d’art moderne et d’art contemporain (Mamac). En spännade modern byggnad med fyra betongtorn med glasgångar och med takterrasser som erbjuder vacker utsikt över staden. Här visas verk av främst franska och amerikanska avantgardekonstnärer från 1960-talet och framåt. Bland de representerade konstnärerna märks César, Christo, Jim Dine, Yves Klein, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, James Rosenquist, Niki de Saint-Phalle, George Segal, Andy Warhol samt svenskarna Lennart Aschenbrenner och Carl-Fredrik Reuterswärd.

Intill Musée d’art moderne et d’art contemporain ligger Bibliliothèque Louis Nucéra, som fått smeknamnet ”det fyrkantiga huvudet” efter sin arkitektur designad av Nice-konstnären Sacha Sosno.
Adress: Promenade des Arts (nära Place Garibaldi)
Tel: 04-936 261 62,
Läs mer om Musée d’art moderne et d’art contemporain

Théatre de la Photographie et de l’Image Charles Négre

I en vackert relativt nyrenoverat före detta teaterbyggnad från La belle époque ligger detta välbesökta och aktiva fotomuseum. Förutom olika utställningar finns här även en ganska intressant samling äldre fotografier. Allra vackrast är dock huset självt med sina många välbevarade sekelskiftesdetaljer i form av träpaneler och dekorerade tak. Här ges också klassiska konserter då och då. Fri entré.

Adress: 27 Boulevard Dubouchage, centrala Nice
Tel. +33-4-971 342 20

Läs mer om Théatre de la Photographie et de l’Image Charles Négre

 

Musée Picasso

Picassomuseet i Antibes har ett magnifikt läge i det gamla slottet Château Grimaldi. Mycket sevärt.

se _och_gora_picassoÖppat alla dagar i veckan utom måndagar.
16 September – 14 Juni: 10:00 – 12:00 / 14:00 – 18:00
15 Juni – 15 September: 10:00 – 18:00.

Adress: Château Grimaldi, Antibes
Tel. +33-4-929 054 20
Läs mer om Musée Picasso

Notera att museet håller stängt två timmar under lunchen. Men skulle ni råka komma strax före klockan 12 så ska ni inte bli besvikna. Tvärt om! Alldeles nedanför backen ligger Antibes underbara marknad med provensalska delikatesser. Njut av atmosfären och varför inte provsmaka någon lokal specialitet.

Kurrar det dessutom i magen kan vi varmt rekommendera Laurent Parrinello och hans frus restaurang l’Armoise, alldeles ovanför marknaden. Här lagas det fantastisk gourmetmat från onsdag till söndag lunch och alla kvällar tisdag–söndag.

Upptäck den franska Rivieran med bara ett kort

se _och_gora_riviera_passFör att underlätta din vistelse och hinna se de mest symboliska sevärdheterna på den franska Rivieran finns nu ett kort som heter ”FRENCH Riviera PASS”. 

Ett kort där det ingår entréer och guidade turer till utvalda sevärdheter i Nice, Antibes, Juan-Les-Pins, Biot, Cagnes-sur mer, Beaulieu, Saint Jean, Cap Ferrat, Eze och Monaco. Du får även en mängd fördelar och erbjudanden i butiker, restauranger och konstnärsateljéer. I Nice ingår även obegränsat antal resor med ”Nice le Grand tour”, en dubbeldäckad buss som tar dig runt i Nice till de olika sevärdheterna. Bussen stannar bland annat i hamnen i Nice.

När du köper ditt kort väljer du mellan 24, 48 eller 72 timmars giltighet.

Här hittar du mer information om French Riviera Pass.

Kommentarer är stängda